>>> Forsiden/Forsiden/Bøker/Nasjonens barn

CONFLUX forlag har publisert følgende bøker:

Nasjonens barn

Tittel: Nasjonens barn

Forfatter: Bernt Eide og Ellen Aanesen

Forlag: Conflux

ISBN: 978-82-92948-00-2

Pris: 398,-

Kjøp boken her!

Om boken

Boka Nasjonens barn handler om hvordan staten Norge på 1900 tallet forsøkte å bli kvitt romanifolket eller taterne. En bred politisk enighet om å utrydde romanikulturen førte til mange ødelagte familier og grusomme overgrep mot enkeltindivider.

Politikken med å ta barna for å gi dem en oppvekst uten kontakt med foreldrene og romanikulturen, var det som rammet taterne aller hardest. Bernt Eide har portrettert noen av disse barna. Han dokumenterer hvordan vår offisielle politikk rammet dem og deres familier. Ellen Aanesen har tidligere laget to dokumentarfilmer som går i dybden på historiene til noen av dem som ble rammet.Boka bygger på disse arbeidene.

Å fjerne taterne var et omfattende prosjekt. I tillegg til Stortinget og departementene var politi, psykiatri, kirken og barnevernet involvert. Målet skulle nås delvis gjennom å ta barna og delvis gjennom tvungen bosetting, kontroll og etter hvert også sterilisering.

Norge fortsatte denne politikken helt til 1986, og enda i dag lever holdningene videre mange steder i landet. Samtidig virker det som om det hele alt er på vei inn i glemselen. Boka er et dokument med et tydelig mål om å hindre kollektiv fortrengning av denne dystre historien.

Om forfatterene

Bernt Eide er fotograf, journalist og høgskolelektor i fotojournalistikk ved Høgskolen i Oslo.

Ellen Aanesen arbeider i NRK, tidligere som filmfotograf og filmklipper, nå som dokumentarist og journalist innenfor faktafeltet.

UTSTILLINGEN NASJONENS BARN

Den første presentasjonen av utstillingen var i Oslo Rådhus.

Seinere har deler av utstillingen vært å se på Læringssenteret ved Høgskolen i Oslo. Og portrettene preget Helsingforskomiteens høring i Litteraturhuset. Utstilllingen er nå en vandreutstilling som blir sendt rundt i regi av Oslo Museum. Utstillingen er støttet av Norsk Kulturråd, Høgskolen i Oslo og Oslo Kommune. Seneste utstilling var i Fredrikstad museum, Tøihuset. Vi har boken!

Les mer...

Vises i Skien bibliotek fra 26 oktober

Vandreutstillingen Nasjonens barn er tidlegere vist i Oslo Rådhus, Litteraturhuset i Oslo, Høgskolen i Oslo, Oslo bymuseum, Falstadsenteret i Tøndelag og i Kristiansand, Telavåg ved Bergen og Østfoldmuseene i Halden.